אלפא..בטה.. איך זה קשור אלי?

שלום רב לכולם!!!

???כן, כן, המון זמן מאז שכתבתי לכם פעם האחרונה. בטח חשבתם ששכחתי ממכם???
ובכן לא ולא, פשוט לא היה לי זמן לשבת ולכתוב לכם. מצד שני המון המון חומר הצטבר אצלי ולכן צפו למבול של כתבות.
טוב עד כאן ההתנצלות שלי ועכשיו להסבר והכתבה.

מה קרה שלא יכלתי לכתוב לכם ??

מזמן מזמן אני עוסק במה שנקרא בחינות בטה, ולפני מספר חודשים כפי שידוע לחלק ממכם קיבלו אותי גם למערך בחינת הבטה של חברת מיקרוסופט.
אני לא בוחן את כל מערך התוכנות שלהם, אין לי מספיק ידע לזה, אך איפה שאני יודע ויכול שם אני בוחן. יש כמובן תוכנות ומערכות שאני לא יכול לבחון אותם מהסיבה הפשוטה שהמחשב שלי אינו בנוי לזה או התקשורת שלי אינה מאפשרת זאת למשל תוכנות לשרתים ולאי מייל.

ראשית מה זה בטה בכלל ???

כל תוכנה קטנה כגדולה עוברת תהליך דומה - ראשית יש את הרעיון, הצוות או החברה חושבים שתוכנה כזאת וכזאת עשוייה להיות מוצלחת, או שהיא עשוייה להיות רצויה או אפילו שמישהוא רוצה תוכנה
בעלת מאפיינים ספציפיים ומזמינה כזאת.
אחר כך צוות של מתכנתים, גרפיקאים ובמקרים מסוימים מהנדסי תוכנה ותקשורת ואולי עוד אחרים מרכיבים את התוכנה.
השלב הראשוני שבו אפשר להריץ את התוכנה במלואה נקרא שלב אלפא. לרוב שלב אלפא לא יוצא מתחום מחשבי החברה ונבחן בחברה עצמה.
השלב הבא הוא השלב שלאחר התיקונים הראשונים של הבאגים (תקלות) אשר התגלו בשלב האלפא. זהו כבר שלב הבטה. לפעמים שלב אלפא נערך מספר פעמים עד אשר מחליטים שהתוכנה די יציבה ואפשר לעבור לשלב הבטה.
לכן לפעמים רואים את אותה גרסה עם מספרים נוספים אחרי מספר הגרסה הראשי- לדוגמא ניקח את התוכנה בו אני עובד כרגע זוהי WORDPAD 5.0) BUILD 2195 SERVICE PACK 2).
זאת אומרת שזהו הגרסה החמישית של התוכנה הנמצא כרגע בתת גרסה אלפיים ומשהוא.
מספר התת גרסה לאו דווקא מציין שהתוכנה אכן עברה אלפיים תיקונים !!!! אוי ואבוי אם כן !!!
(אגב, המילים SERVICE PACK 2 מתייחסים לתוספות למערכת ההפעלה שלי ולא לתוכנה עצמה).

אך חזרה לבטה שלנו.
בשלב שמכריזים שהתוכנה הגיעה לבטה החברה צריכה לקבל החלטה מה לעשות בהמשך. הרי ברור שהתוכנה עדיין אינה מוכנה לצאת במצב זה לשוק. זה הרגע שמחליטים אם להמשיך את המבחנים בתוך החברה או לבחון אצל מספר מוגבל של בוחנים מחוץ לחברה או לצאת עם מבחן בטה פתוח לציבור.
לדוגמא הבטה של הדפדפן הבא - INTERNET EXPLORER 6.0 של מיקרוסופט הוא מבחן בטה פתוח וכל אחד יכול להוריד את הגרסה ולהתקין אותו במחשב. לעומת זאת שלבים מסוימים בבחינות הבטה של ווינדוס החדש - WINDOWS XP מבוצעים בבטה מוגבל וכיום הוא פתוח לציבור (בתשלום!!!) והבטה של אופיס החדש היה מוגבל מלכתחילה ועוד צומצם בהמשך למספר יותר קטן של בוחנים.
זהו השלב בו אני נכנס לתמונה. הרעיון הכללי הוא לבחון את התוכנה לעומק ולרוחב בתנאים כמה שיותר נורמליים.
כמובן שככל שהתוכנה יותר מורכבת, יותר זמן ומאמץ נדרש כדי לבחון אותה.
כל הרעיון בשלב זה הוא לנסות את התוכנה בכמה שיותר תנאים שונים, מחשבים שונים, מערכות הפעלה שונות ועם מגוון רחב של תוכנות אחרות שרצות בו בזמן ביחד עם הבטה. כך שבסופו של דבר יגיעו למוצר כמה שיותר יציב.
תפקידו של הבוחן הוא לאתר באגים ולנסות לאתר את מקור התקלה. כמו כן לגלות בעיות אחרות כגון שגיאות במינוח בדפי עזרה וכו', מהשלב של ההתקנה ועד להרצת התוכנה עצמה וגם להעלות הצעות לשיפור במידה ויש כאלה. אגב באג נחשב לבאג רק במידה והוא חוזר על עצמו ואינו תופעה חד פעמית. דהיינו תקלה
אשר אפשר לשחזר אותה.
ככל שהבוחן מצליח להעלות יותר סיבות לתקלה מסוימת כך טוב יותר. לשם כך עובדים עם מספר כלים - החל בתוכנות גרפיות המסוגלות לצלם את התוכנה כפי שהיא מופיעה על המסך וכלה ברישום ופענוח של קבצי רישום של המחשב עצמו מה שנקרא LOG FILES
רצוי גם שלבוחן יהיה זכרון טוב כדי שיוכל לזכור בדיוק מה הוא עשה ומה היה מצב המחשב בדיוק לפני הופעת התקלה ובזמן התקלה. לפעמים אפילו אופן ההיחלצות מהתקלה יכול ללמד הרבה על הבעיה עצמה. לא כל התקלות גורמות לקריסת המערכת או להקפאת התוכנה לפעמים זה רק משהוא שלא עובד כמו שצריך או משהו אשר קורה שלא צריך למרות שאינו מפריע לעבודה תקינה.
במקרה של תוכנות ענק כמו אופיס החדש או מערכת הפעלה חדשה רצוי גם שהבוחן יכיר כמה שיותר טוב את המחשב שלו ואת התוכנה עצמה או אפילו במקרים כאלה, על מה הם מתבססים - דהיינו הגרסאות הקודמות.
לאורך כל הבטה, במיוחד בבטה של תוכנה גדולה חובה כל הזמן להתעדכן במה שבוחנים אחרים מגלים ובמידת הצורך לעדכן את התוכנה עצמה.
במקרה של מבחני הבטה של התוכנות הגדולות של מיקרוסופט למשל כל בוחן מקבל מספר זיהוי וסיסמא ייחודיים המאפשרים לו גישה למאגרי מידע, לקבוצות דיון,לאתרי משוב וכדומה כדי להיות מעודכן כל הזמן.
 


מה צריך בשביל לבחון תוכנות בטה ???

מבחינת הבוחן עצמו כבר אמרנו - זכרון טוב, ידע בתוכנות אותו הוא הולך לבחון. הגיון בריא, סבלנות והעיקר התמדה.

מבחינת המחשב עצמו - אז כך:
ראשית אנשים אשר אינם מוכנים להסתכן באפשרות שהמערכת שלהם תקרוס לגמרי, שלא יתקינו תוכנות בטה. והכוונה כאן לקריסה מוחלטת הדורשת פירמוט והתקנה מחדש של כל המחשב. זה קורה וזה לפעמים נדרש כאשר עוברים מגרסה לגרסה כדי למנוע השארת שאריות של הגירסה הקודמת במחשב. לא כל הסרה של תוכנה מנקה לגמרי את המחשב משאריות - במיוחד בבסיס הנתונים העיקרי של מערכת ההפעלה:
ה- REGISTRY.
מחשב יציב, בעל יכולת לעבוד בתנאים קשים. למשל בבטה הראשון של אופיס הייתה בעייה מאד קשה של זכרון פנוי אחרי שאוטלוק רץ במשך שעה שעתיים.
וקצת לסבר לכם את האוזן - ראשית, במחשב שלי שלושה דיסקים קשיחים בסך של שבעים גיגה ביט וגם זה כבר לא מספיק לי כל דיסק מחולק למספר חלקים נפרדים (באנגלית PARTITIONS).
שנית, כדי להקל על עצמי בנושא הפירמוט וההתקנה מחדש בניתי מספר דיסקים CD שכל אחד מהם מכיל תצורה בסיסית של מערכת הפעלה ותוכנות בסיסיות המהוות בסיס איתן ויציב להמשך עבודה. דבר זה נקרא CLONING או GHOSTING, ומאפשר פשוט להעתיק דיסק כזה לתוך דיסק קשיח ריק ותוך כמה דקות יש לך מערכת עובדת  עם כל ההגדרות הפרטיות, כגון הגדרות דואר ואינטרנט, אתרים חיוניים, תוכנות בסיסיות המותקנות בדיוק כפי שאני אוהב לעבוד איתם וכדומה.
אני מבצע גיבויים לכל המידע שלי לפחות פעם פעמיים בשבוע כך שלכל היותר במידה והמערכת קורסת אני לא מאבד יותר מדי חומר.
מבחינת חומרה אחרת במחשב שלי יש - KB RAM 512 (זיכרון) שזה נותן לי הרבה מאוד מרחב תמרון כאשר יש בעיות של זיכרון.

.

טוב אז מה אני כן בוחן ומה יוצא לי מזה ???

אני בוחן לא רק עבור מיקרוסופט אלה גם עבור חברות ואנשים אחרים עבור מיקרוסופט בחנתי את מערך האופיס הבא OFFICE XP. (אגב גרסה זו של אופיס זה יצאה לשוק בארץ בסוף יוני 2001 שעבר.)
 

 

 

כרגע אני בוחן את מערכת ההפעלה הבאה של מיקרוסופט WINDOWS XP אשר אמורה לצאת לשוק בסוף אוקטובר 2001.

וכן אני משתתף בבוחן בטה פתוח, זאת אומרת בטה הפתוח לכל מי שרוצה להשתתף בו לדפדפן הבא : INTERNET EXPLORER 6.0.

כמו כן אני בוחן מספר תוכנות נוספות. הבולטות מביניהם -
תוכנות עזר לתוכנות אופיס של חברה בשם PRIME CONSULTING

תוכנת גיבוי עבור אוטלוק אקספרס של חברה בשם INACHIS.

.תוכנה לגיבוי ועריכה של הסמניות של הדפדפן שלך בשם BOOKMARK SPIDER

מערך של תוכנות וכלים לבדיקת תקשורת, בדיקת בעיות באינטרנט ואבטחה באינטרנט של חברת NEOWORX.

ישנן עוד מספר בחינות של דברים פרטיים או דברים אשר אינם עדיין קיימים בשוק ואני מנוע מלדבר עליהם.
אגב, ברוב המקרים לפני שמקבלים בטה לבחינה אתה מחוייב לחתום על הסכמי חשאיות וכדומה כדי למנוע דליפת אינפורמציה. למרות זאת, בבחינת הבטה הנוכחית של מערכת ההפעלה של מיקרוסופט היו מספר הדלפות.

טוב, ובכל זאת, אז מה יוצא לי מזה??

קודם כל, אני זוכה לראות מוצרים בהתהוותם לפני שהם יוצאים לשוק. אני רואה ולומד בהרבה ממקרים אלה ומהתפתחות של המוצר. שנית, זוכה להכיר את האנשים שמאחורי המוצרים. חלקם אנשים שלא הייתי פוגש בנסיבות אחרות.
בהרבה מאוד מקרים בסוף הבטה הבוחן מקבל גרסה מלאה של התוכנה שבחן בחינם  מהחברה. למשל זה עתה קיבלתי את הגרסה המלאה של האופיס החדש פלוס ה- FRONT PAGE החדש. עם אחשב את כל התוכנות שקיבלתי עד היום זה מגיע לסכום די נכבד !!!!
לפעמים מכנסים אותך לקרדיטים של התוכנה או בעברית רשימת המשתתפים.
ואחרון, ולא פחות חשוב, אני לומד כל הזמן דברים חדשים החל מהתוכנה החדשה עצמה ועד לפתרונות יצירתיים ביותר לכל מיני בעיות שנוצרות בדרך.

ומה הלאה ???

ובכן החברות בשלב זה עומדות בדילמה די קשה, מצד אחד הם רוצים להוציא לשוק מוצר כמה שיותר יציב עם כמה שפחות בעיות, אך מצד שני המשווקים, היצרנים וכו' רוצים כבר להוציא את המוצר לשוק ולהתחיל לראות כסף. ברור לכולם שצריך להגיע לפשרה בעניין זה, ומעבר לכך ברור גם, במיוחד בתוכנות גדולות, שאי אפשר לייצר תוכנה שתהיה במאה אחוז ללא תקלות וזאת ממספר סיבות:
ראשית, המגוון העצום של סוגי ותצורות מחשבים מונעים מראש את האפשרות לבדוק את התוכנה על כל סוגי המחשבים הקיימים.
שנית, כל הזמן מוציאים לשוק חומרה ותוכנות חדשות אשר עלולים לגרום לבעיות בלתי צפויות ואי אפשר להמתין לנצח.
שלישית, לפעמים נתקלים בבעיה אשר מופיעה רק אצל חלק מסוים של הבוחנים.
נניח לצורך דוגמה רק אצל בוחנים אשר אצלם מותקן במחשב כרטיס מסך מדגם ספציפי , ובכן יכול להיות שכדי להתגבר על הבעיה, במקרה הגרוע, יהיה צורך לשכתב מחדש את כל התוכנה, או שצריך להמציא פתרון בצורת תוספות או שינויים לתוכנה הבסיסית. לפעמים בניית ובחינת התיקון דורש הרבה מאוד זמן ואין
אפשרות לחכות. במקרים כאלה לרוב החברה מוציאה תיקון בשלב מאוחר יותר.
שוב, ככל שהתוכנה גדולה יותר הבעיה הזאת קשה יותר. לרוב החברות המוציאות תוכנות ענק כאלה מייצרות מספר גרסאות של הבטה הראשונה.

לדוגמא אביא את גילגולו של האופיס החדש:
BETA 1 - זהו הבטה הראשון. כמובן כל הבוחנים קיבלו אותו. כאן למשל התגלה
בעייה קשה עם הפונטים במחשבים ניידים. מחשבים ניידים בונים את הפונטים
בצורה אחרת ממחשבי שולחן בגלל המסך שלהם.
BETA 2 - למעשה, כאן היה מספר תיקונים ושינויים לא קטן. גרסה מעודכנת
והמשופרת הופצה למספר מצומצם יותר של בוחנים.
BETA 3 - היה אמור להיות ובוטל.
OFFICE RC 1 או OFFICE RELEASE CODE 1 - זוהי למעשה הגרסה הכמעט מושלמת של
האופיס החדש. בשלב זה רק באגים רציניים ביותר מתוקנים. צריך לזכור שכל תיקון באג מצריך כתיבה מחדש של לפעמים כל התוכנה ובדיקת התוכנה שורה שורה כדי לנסות למנוע מצב שבו מצד אחד מתקנים באג אחד ומהצד השני לא מייצרים באגים חדשים.
למעשה הייתה אמורה להיות לפחות עוד גרסה אחת אך הוחלט לוותר עליה.
מאחר והגרסה הזאת מתבססת מאוד על הגרסה הקודמת לא היו בעיות קשות במיוחד והבטה היה די מהיר.
בשלב הזה התחילו לייצר את התוכנה על גבי דיסקים להפצה.
ברור שהיו, ועדיין ישנם, באגים בתוכנה וסביר להניח שיתגלו בהמשך באגים חדשים במיוחד ככל שהשימוש בתוכנה ילך ויתרחב.
לעומת זאת תוכנות קטנות יותר, עוברות לרוב תהליך פשוט של שלב אלפא, שלב בטה, וזהו יוצאים לשוק.
מצד שלישי, מערכת ההפעלה החדשה של ווינדוס תעבור, כנראה את התהליך המלא:
BETA 1
BETA 2
BETA 3
WINDOWS XP RC1
WINDOWS XP RC2 או GOLD- זהו הגרסה האחרונה לייצור.


עד כאן, הצצה חטופה לעולם בוחני הבטה.


נ. ב. אל תאשימו אותי אם תמצאו באג בתוכנה חדשה שקניתם. פשוט ישנתי בכיתה באותו יום...